Корнелия Нинова: Демографската криза, бедността, доходите и работните места са номер едно за нас

Юли 31, 2015 СОФИЯ Новини БСП 0 1792

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова представи тревожни данни по време на разискването в НС по демографската и социална политика.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова представи тревожни данни по време на разискването в НС по демографската и социална политика. „Проблем номер едно за нас е демографската криза, заедно с  бедността, доходите и работните места на хората. Търсим конкретиката и политическата воля, за да проведем тези мерки докрай, за да я има България”, заяви Нинова. По думите й от 1990 до 2011 сме намалели с 1,5 млн., като прогнозите сочат, че през 2060 година българите ще намалеят с близо още 2 млн. Тя цитира данни, според които рязко ще намалеят младите хора  - с около 310 000 души, а хората в трудоспособна възраст ще намалеят с близо 350 000 души, броят на хората над 65-годишна възраст ще нарасне с 310 000. „Чакат ни драматични социални и икономически проблеми”, прогнозира Нинова. Като първа причина за това тя посочи ниската раждаемост. „Все по-малко българчета се раждат, освен това расте броят на децата, родени извън брак от майки с основно образование”, добави Нинова. Тя продължи, че се увеличава броят на абортите. „През 2012 година са регистрирани 30 000 аборта, които са половината от плануваните деца. Продължава тенденцията деца да раждат деца”, каза още депутатът.

Като втори проблем Нинова назова високата смъртност и припомни, че страната ни е държавата с най-висока смъртност в ЕС. Тя заяви: „Основаната причина за това са сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, инсулти и злокачествено образувания. Втората причина е достъпът до здравеопазване на най-нискодоходните групи”. Нинова се позова на НСИ, според който към 2012 година 15% от населението не могат да получат здравеопазване, а днес тези проценти са много по-високи. Корнелия Нинова заяви, че третата причина е емиграцията. Тук тя цитира данни, според които от 1990 г. до днес, вследствие на емиграция, българските граждани са намалели с 6%, а населението, което е в трудоспособна възраст - с 10%. „Губим младите, изтичат образованите. ООН ни предупреждава, че ни очаква спад на работната сила с около 40%. Това поставя въпроса, че все по-малко хора трябва да произвеждат повече и по-качествен продукт”, анализира депутатът.

Нинова призова всички депутати да се обединят около тези 3 основни причини – ниска раждаемост, висока смъртност и емиграцията на младите. „Нека да набележим мерки за тяхното преодоляване – но не онези стратегии и концепции, които приемаме обикновено и остават едни добри пожелания на хартия, а да набележим краткосрочни и средносрочни мерки, които да са надпартийни и държавнически, за да има последователност- независимо кой управлява страната, и тези мерки да се прилагат без никакво отклонение”, апелира Нинова.

Георги Гьоков: С реформите си правителството задълбочава демографския проблем

„Хората в трудоспособна възраст намаляват, а броят на нуждаещите се от грижи се увеличава. С реформите на това правителство с какво се допринася за решаване на демографския проблем, а  не за задълбочаването му?“. Това попита народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той обясни, че по-възрастните хора се нуждаят от повече здравни услуги и попита какво правят управляващите за решаване на този проблем? „Най-лесното – увеличават възрастта за пенсиониране на 65г. Ами направете я 75г и ще решите проблема!“, коментира народният представител. Той припомни и разделянето на заболяванията на социално значими и на несоциално значими. „Едните ще ги лекуваме, а на другите ще им вземем парите. Ако нямат пари- да умират“, каза още Гьоков. Той припомни изказване на Калфин, в което заявява, че в краткосрочен план няма решение на демографския проблем и че трудно се правят промени в демографска картина, без да се промени качеството на живот. Народният представител от левицата попита дали това правителство не задълбочава демографския проблем на България с предлаганата пенсионна, здравна и образователна реформа. Според него няма идеи за намаляване на равнището на безработицата. Той попита и какви са мерките, които се взимат за повишаване на жизнения стандарт, като се увеличава възрастта за пенсиониране, увеличава се изискуемия за пенсия стаж, затруднява се достъпът до пенсионна и здравна система, дискриминирате бедните от образованието.