Притеснения за замразените социални плащания и монополите изразиха пред Корнелия Нинова кърджалийци

Законът за тютюна престоява вече четири месеца в парламента

Две са основните групи въпроси, които поставиха гражданите днес за разглеждане по време на срещата ни с тях – икономически и социални, каза на пресконференция пред представителите на медиите депутатът от БСП Корнелия Нинова в Кърджали.
Тя сподели, че се е срещнала с представители на малкия и средния бизнес в региона, които са поискали да бъдат защитени техните интереси, редовно ощетявани от големите вериги и монополисти. Неин съвет към тях е да внимават какви договори подписват. Друго искане на гражданите е било да се разширят рамките на Закона за веригите, като в обсега му се включат не само вериги, предлагащи хранителни продукти, но и тези за бяла и черна техника. Проблеми на тютюнопроизводителите също са били обсъдени на приемната за граждани. По думите на Нинова Законът за тютюна престоява вече четири месеца в парламента. Предложението на БСП е да се върне регистрацията на производителите, количествата произведен тютюн и фирмите-изкупчици. Това ще подобри контрола върху целия цикъл. Друго предложение на левицата е да се назначатдопълнително независими експерти, които ще контролират и разрешават споровете относно качество-цена между страните.
Много въпроси, поставени на вниманието на Нинова, са били от социален характер. Майки с деца, семейства, млади и възрастни са се интересували за замразените от 2014 година социални плащания – такива са детските надбавки, помощи за майки-студентки, еднократни помощи при раждане на дете. Нинова сподели, че БСП настоява за последователно повишаване на тези социални помощи и плащания. От парламентарната група на левицата е внесен законопроект за намаляване на 5% на ДДС-то върху детските храни и памперсите, каза Нинова.
Кърджалийци са поставили проблеми и въпроси, свързани с пенсионната реформа. Левицата предлага още от догодина да има 10 % процентно увеличение на пенсиите.Пред журналистите Корнелия Нинова отговори и на поставени от тях въпроси, свързани с действията на различните парламентарни групи, както и тази на БСП. Тя коментира накратко мнението на ПГ на БСП относно съдебната реформа.
Лидерът на социалистите в Кърджали Георги Кючуков също се включи в пресконференцията с отговор за референдума за отделяне на Кърджали като самостоятелна община.

източник: в-к НОВ ЖИВОТ